Log ind

Nye projekter

I denne uge gør jeg blandt andet klar til dahliastiklinger, og så sår jeg pyntekål. Begge projekter er rimeligt langsommelige; dels af få dahliaer i blomst fra stiklinger og dels at fremavle store og flotte pyntekål, der skal pynte i sensommerens krukker..

Kommentarer
Nette 8 måneder siden
Kære Claus
Ja, så fik du tryllet igen.
Her kommer lige et .... dumdum spørgsmål: Kommer dahlia stiklingerne i blomst 1. år?
Det er jo en nem måde at få flere dahlia på. Hvis man ellers kunne tænkte sig det, og kan vente på processen.
Jeg husker, at du har vist en skøn dahlia (lysende pink/abrikos agtig), som du ikke har navnet på, da du har fået den forærende. Det er da et godt eksempel på, hvorfor man skulle ulejlige sig med at tage stiklinger, for den var så dejlig, at den burde kopieres. Det kunne såmænd også være spændende at tage frø for at se, hvad der kom ud af det, efter bierne havde lavet rod i systemet.
Tak for endnu et dejligt kig fra dine herligheder.
Claus 8 måneder siden
Kære Nette, ingen spørgsmål er da dumme! Ja, hvis man tager stiklinger tidligt, når der et komme blomster første år. Og så må jeg sige, at du virkelig husker godt … Den lysende pink/abrikos-agtige dahlia er jeg i gang med at formere. Den er skøn! Kh Claus
Michael 8 måneder siden
Hej Claus. Har du ikke nattefrost i disse dage, mht. beskæring af roser?
Er du begyndt at strø gødning ude i haven?
Mvh. Michael
Claus 8 måneder siden
Kære Michael, så længe det ikke bliver lavere end 10 minusgrader, er det ikke noget problem at beskære roser. Og ja, jeg har netop gødet. Dbh Claus
Bonnie 8 måneder siden
Tusind tak for endnu en dejlig video. Jeg smutter lige ud i drivhuset og tager lidt jord af mine dahliapotter :-)
Kh. Bonnie
Claus 8 måneder siden
Kære Bonnie, god idé. Og god arbejdslyst. Kh Claus
Anita 8 måneder siden
Kære Claus
Tusinde tak for en skøn havevideo , tænker det ku være jeg skulle gøre alvor med pyntekål , det virker jo nemt . Du beskriver i den nye bog , at stedet Old Hall Wollerton , jo har fået en rose opkaldt en rose af samme navn , du beskriver jo også at rosen ikke er særlig stærk , det var en af de første roser jeg købte , sjovt nok hos mig er det en af de bedste , måske den bare har rigtige betængelser her hos mig , er da så glad for den , bliver ofte spurgt hvad det er for en . Kan det vente til maj med at lægge Dahliaer i krukker ? Det har jeg da før gjort , har ikke så meget plads til at opbevare indendørs .sidder lige i orangeri og soler mig med Anton og Felix , det nyder vi .
Rigtig god weekend til dig og jer allesammen .
Kærlig hilsen Anita og Jørgen
Claus 8 måneder siden
Kære Anita, du er heldig, at du har 'Wollerton old Hall'-rosen. Den er skøn. Og ja, du kan nemt vente til maj med at lægge dahliaknolde i krukker. Det er et rigtig godt tidspunkt. Kh Claus
Karina 8 måneder siden
Endnu en skøn video.
Og tak for tippet om at man kan skære lidt af bunden af de planter der står i krukker, det vil jeg bruge når jeg skal plante om her i weekenden.
Rigtig dejlig weekend til dig Cla
Claus 8 måneder siden
Kære Karina, dejligt at kunne inspirere. God fornøjelse. Kh Claus
Nette 8 måneder siden
PS: I udsendelsen Gardeners' World fra den 27. marts, som man kan se på YouTube (Episode 2 27th March 2020), er der bl.a. et segment med en professionel dahlia bonde, som viser, at dahlia der dyrkes fra stiklingeformering giver flottere og kraftigere farver end dahlia dyrket fra knolde. Anede jeg ikke. Men der også så meget, jeg ikke ved ...... Så måske man skulle prøve?
Claus 8 måneder siden
Kære Nette, det med farverne var også nyt for mig. Jeg har lige set udsendelsen. Som altid fin. Et herligt program. Kh Claus
Sune 6 måneder siden
Kære Claus og Nette.

Det er rigtig nok, de Dahlia der blomster fra stiklinger har en meget stærkere og intense farve end de blomster der kommer fra den samme knold.
Jeg ma indrømme at jeg ikke helt lige ved hvilken arsage der er skyld i dette, men i kan jo selv prove med at tage nogle stiklinger, og lade resten af knolden blomstre. Og derved sammenligne de forskellige blomster.

Mvh Sune
Mathias 8 måneder siden
Hej Claus,
Hvor er det vildt, at I potter alle stauder og buske i krukker om hvert år. Sikken et arbejde!
Jeg så lige i Gardeners World, at de professionelle dahliagrowers udelukkende dyrker georginer fra stiklinger! Jeg kan se, at Nette også har skrevet herover, men hvor er det forunderligt at netop stiklingerne producerer bedre og mere farveintense blomster end knolde. Vel at mærke samme år!
Og så pakker de 10 stilke Café au Lait i en kæmpe papkasse med 100-vis af små skumkugler og sender afsted med eksprespost til London. Jamen jamen. Fy! I disse klimatider :-)
Dejlig søndag til dig,
Kh fra Mathias
Claus 8 måneder siden
Kære Mathias, ja, det er et stort arbejde at potte om. Men jeg har god hjælp og ekstra tid nu … Ligesom mange andre. Tænker, at det er det samme hos dig. Kh Claus
Tina 8 måneder siden
Kæreste Claus Tusinde tak for en dejlig video. Det blev lidt sent at jeg fik den set, men det er så rart at have et af dine afsnit tilgode. Jeg er jo hjemsendt og jeg keder mig slet ikke. Jeg har købt mig ferie så hjælper jeg til i det samlet samtidig med at der nu er knald på anlæg af haven. Nåede at få 60 Austin roser hjem inden de lukkede for salg pga af Covid-19..
Det med de Pyntekål det må jeg da også prøve hvis jeg kan presse mere ind i mit midlertidige potterum. Knus Tina

Snart advent

26.11.2020 | Der er kun nogle få dage til advent, så i denne uge er det et par forholdsvis hurtige og nemme adventsdekorationer, Hanne Utoft kommer med forslag til.

Adventsinspiration

19.11.2020 | Julen nærmer sig, og måske er der nogle, der tænker, at der da er længe til. Men hvis man vil lave pynt til advent, er det ikke spor for tidligt at gå i gang. I denne og de næste uger har jeg besøg af Hanne Utoft, der vil give sit bud på en adventskrans.

Løvfaldstid

12.11.2020 | Så gik den altså ikke længere! Mange af havens træer har kastet løvet, og i lindealleen er der stort set ikke et blad tilbage. Nuvel, de ligger bare på jorden. Så nu skal der rives sammen.

Så blev det november

05.11.2020 | Det er svært at få armene ned … Efteråret viser sig stadig fra sin mildeste side, og det er så herligt, at vi stadig kan være ude og være i gang. Der er meget at glæde sig over.

En tur i drivhuset

29.10.2020 | I dag er jeg rykket ind i det vinteropvarmede drivhus, hvor jeg vil vise lidt rundt. Men jeg viser selvfølgelig også, hvad der sker i haven. Det lune vejr gør, at vi stadig kan lave meget derude.

Bær og blade

22.10.2020 | Det er stadig det skønneste vejr. Mildt og rart, så det er fint at gå i haven. Og der er så meget at glæde sig over. Ikke blot det gyldne løv. Dette fortæller jeg om i denne uge.

Efterår i skovhaven

15.10.2020 | Der er endnu blade på træer og buske, og skovhaven har stadig meget at byde på. Vi har haft travlt med at plante nyt, og det er dejligt at tænke på alt det, der vil pible frem til foråret.

Sensommerblomstrende stauder

08.10.2020 | Selvom vi er et godt stykke inde i oktober, og det med god ret kan kaldes efterår, er der stadig meget i blomst. I denne uge fortæller jeg om sensommerblomstrende stauder og andre vækster. Det er så dejligt, at der stadig er noget i blomst.

Nu er det efterår

01.10.2020 | Så er det for alvor efterår, men det betyder ikke, at blomstringen er ovre. Især sommerblomsterne, som vi såede i det tidlige forår, kvitterer stadig, og der bliver plukket mange buketter. Særligt af de smukke stolt kavaler.

Hvidt i hvidt

24.09.2020 | Snart er det efterår, og risikoen for nattefrost bliver større og større. Og med den bliver der sat et endeligt punktum for dahliablomstringen. Men heldigvis har vi dem endnu, og i denne uge handler det om de hvide.
Preview

Frodighed

17.09.2020 | Der er stadig frodigt i haven, og det er dejligt med de varme dage, vi har haft på det seneste. Faktisk synes jeg, at det har været en fin vækstsæson i år. Også i denne uge vil jeg vise nogle af mine dahliaer.

Septemberblomstring

10.09.2020 | Det kræver planlægning at opnå et rigt flor i eftersommeren og efteråret. En plantegruppe, der virkelig leverer varen, er dahliaerne. Dem har jeg i alle farveholdninger, og i dag gælder det de gule og hvide.

Sensommerdyrkning

03.09.2020 | Sensommeren er højsæson for mange spiselige afgrøder, og jeg høster da også løs i krukkekøkkenhaven, som det handler om i denne uge. Det er et virkelig spændende projekt.

Gartneriet 7'eren

27.08.2020 | Nu er det sensommer. Det er der ingen tvivl om. Vejret har ændret sig noget, og det er blevet koldere og mere regnfuldt. Snart skal der nyt i krukkerne, og i den sammenhæng har jeg besøgt et gartneri, der har spændende planter at tilbyde.

Plantenyheder

20.08.2020 | En gang om året afholdes der plantefagmesse for udendørsplanter i Odense. Jeg har gennem mange år været fast gæst for at se, hvad der er af nyheder og andre spændende ting. Det er altid interessant.

Jeg ser rødt!

13.08.2020 | Den lidt specielle overskrift henviser til denne ugens emne, der handler om dahliaer i røde toner. Desuden viser jeg en række selskabsplanter, der er fine sammen med de næsten selvlysende dahliaer.

Blomsterfestival i Tivoli Friheden

06.08.2020 | Gennem hele juli har gæsterne til Blomsterfestivalen i Tivoli Friheden kunnet opleve min Krukkehave foran Restaurant Terrassen. Blomsterfestivalen er gået og over al forventning, og Tivoli Friheden har aldrig tidligere haft så mange gæster i juli måned.

Stellas have

30.07.2020 | Også i denne uge skal I med mig på tur, og atter en gang går turen til Bornholm. Her skal I se Stellas have. Stella er en nær haveveninde, og hendes have er en ren eventyrverden. Et sted, som man i den grad kan gå på opdagelse i.
Vis flere videoer