Log ind

Nye projekter

I denne uge gør jeg blandt andet klar til dahliastiklinger, og så sår jeg pyntekål. Begge projekter er rimeligt langsommelige; dels af få dahliaer i blomst fra stiklinger og dels at fremavle store og flotte pyntekål, der skal pynte i sensommerens krukker..

Kommentarer
Nette 2 måneder siden
Kære Claus
Ja, så fik du tryllet igen.
Her kommer lige et .... dumdum spørgsmål: Kommer dahlia stiklingerne i blomst 1. år?
Det er jo en nem måde at få flere dahlia på. Hvis man ellers kunne tænkte sig det, og kan vente på processen.
Jeg husker, at du har vist en skøn dahlia (lysende pink/abrikos agtig), som du ikke har navnet på, da du har fået den forærende. Det er da et godt eksempel på, hvorfor man skulle ulejlige sig med at tage stiklinger, for den var så dejlig, at den burde kopieres. Det kunne såmænd også være spændende at tage frø for at se, hvad der kom ud af det, efter bierne havde lavet rod i systemet.
Tak for endnu et dejligt kig fra dine herligheder.
Claus 2 måneder siden
Kære Nette, ingen spørgsmål er da dumme! Ja, hvis man tager stiklinger tidligt, når der et komme blomster første år. Og så må jeg sige, at du virkelig husker godt … Den lysende pink/abrikos-agtige dahlia er jeg i gang med at formere. Den er skøn! Kh Claus
Michael 2 måneder siden
Hej Claus. Har du ikke nattefrost i disse dage, mht. beskæring af roser?
Er du begyndt at strø gødning ude i haven?
Mvh. Michael
Claus 2 måneder siden
Kære Michael, så længe det ikke bliver lavere end 10 minusgrader, er det ikke noget problem at beskære roser. Og ja, jeg har netop gødet. Dbh Claus
Bonnie 2 måneder siden
Tusind tak for endnu en dejlig video. Jeg smutter lige ud i drivhuset og tager lidt jord af mine dahliapotter :-)
Kh. Bonnie
Claus 2 måneder siden
Kære Bonnie, god idé. Og god arbejdslyst. Kh Claus
Anita 2 måneder siden
Kære Claus
Tusinde tak for en skøn havevideo , tænker det ku være jeg skulle gøre alvor med pyntekål , det virker jo nemt . Du beskriver i den nye bog , at stedet Old Hall Wollerton , jo har fået en rose opkaldt en rose af samme navn , du beskriver jo også at rosen ikke er særlig stærk , det var en af de første roser jeg købte , sjovt nok hos mig er det en af de bedste , måske den bare har rigtige betængelser her hos mig , er da så glad for den , bliver ofte spurgt hvad det er for en . Kan det vente til maj med at lægge Dahliaer i krukker ? Det har jeg da før gjort , har ikke så meget plads til at opbevare indendørs .sidder lige i orangeri og soler mig med Anton og Felix , det nyder vi .
Rigtig god weekend til dig og jer allesammen .
Kærlig hilsen Anita og Jørgen
Claus 2 måneder siden
Kære Anita, du er heldig, at du har 'Wollerton old Hall'-rosen. Den er skøn. Og ja, du kan nemt vente til maj med at lægge dahliaknolde i krukker. Det er et rigtig godt tidspunkt. Kh Claus
Karina 2 måneder siden
Endnu en skøn video.
Og tak for tippet om at man kan skære lidt af bunden af de planter der står i krukker, det vil jeg bruge når jeg skal plante om her i weekenden.
Rigtig dejlig weekend til dig Cla
Claus 2 måneder siden
Kære Karina, dejligt at kunne inspirere. God fornøjelse. Kh Claus
Nette 2 måneder siden
PS: I udsendelsen Gardeners' World fra den 27. marts, som man kan se på YouTube (Episode 2 27th March 2020), er der bl.a. et segment med en professionel dahlia bonde, som viser, at dahlia der dyrkes fra stiklingeformering giver flottere og kraftigere farver end dahlia dyrket fra knolde. Anede jeg ikke. Men der også så meget, jeg ikke ved ...... Så måske man skulle prøve?
Claus 2 måneder siden
Kære Nette, det med farverne var også nyt for mig. Jeg har lige set udsendelsen. Som altid fin. Et herligt program. Kh Claus
Mathias 2 måneder siden
Hej Claus,
Hvor er det vildt, at I potter alle stauder og buske i krukker om hvert år. Sikken et arbejde!
Jeg så lige i Gardeners World, at de professionelle dahliagrowers udelukkende dyrker georginer fra stiklinger! Jeg kan se, at Nette også har skrevet herover, men hvor er det forunderligt at netop stiklingerne producerer bedre og mere farveintense blomster end knolde. Vel at mærke samme år!
Og så pakker de 10 stilke Café au Lait i en kæmpe papkasse med 100-vis af små skumkugler og sender afsted med eksprespost til London. Jamen jamen. Fy! I disse klimatider :-)
Dejlig søndag til dig,
Kh fra Mathias
Claus 2 måneder siden
Kære Mathias, ja, det er et stort arbejde at potte om. Men jeg har god hjælp og ekstra tid nu … Ligesom mange andre. Tænker, at det er det samme hos dig. Kh Claus
Tina 2 måneder siden
Kæreste Claus Tusinde tak for en dejlig video. Det blev lidt sent at jeg fik den set, men det er så rart at have et af dine afsnit tilgode. Jeg er jo hjemsendt og jeg keder mig slet ikke. Jeg har købt mig ferie så hjælper jeg til i det samlet samtidig med at der nu er knald på anlæg af haven. Nåede at få 60 Austin roser hjem inden de lukkede for salg pga af Covid-19..
Det med de Pyntekål det må jeg da også prøve hvis jeg kan presse mere ind i mit midlertidige potterum. Knus Tina
Preview

Pangfarver

21.05.2020 | Mon ikke mange af jer ved, at jeg er vild med farver og at sætte dem sammen? Det er en stor, stor passion, som jeg altid har haft. Også inden jeg blev havemenneske for et kvart århundrede siden. Jeg var ikke et helt almindeligt barn!

Flere tulipaner

14.05.2020 | Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg er vild med tulipaner. Og jeg har da heller aldrig hørt om nogle, der ikke kunne lide denne dejlige forårsblomst, som fås i alkens skønne farver.

Køkkenurter og blomster

07.05.2020 | Mange af de køkkenurter, vi dyrker til kulinarisk brug, er lige så smukke som blomster, og det er blevet en hel sport for mig at sætte dem sammen. Det er noget af det, jeg viser i denne uges video.

Planting og såning

30.04.2020 | Der er ingen tvivl om, at forårsmånederne er de travleste i haven. Sådan er det i hvert fald her. Men man skal som bekendt yde, før man kan nyde, og det har jeg heller ikke det fjerneste imod. I denne uge handler det om både plantning og såning.

Blomstrendre overdådighed

23.04.2020 | Foråret er for alvor kommet til Risskov. Bøgen er sprunget ud, og forårsløgvæksterne blomstrer, så det er en hel lyst; ikke blot i haven, men også udenfor porten. Der er så meget at glæde sig over ...

Kom med i drivhuset

16.04.2020 | Det er forår. Påskeklokkerne og narcisserne blomstrer. Der er skønt i skovhaven, men I skal også med ind i drivhuset og se, hvad jeg har gang i derinde. Og det er ikke så lidt; set i lyset af den periode vi er inde i, er der ekstra meningsfuldt at så og prikle.

Påsketravlhed

09.04.2020 | Det går rigtig hurtigt i haven lige nu, og det hele gror som en lyst. Selv om jeg har fået ekstra meget tid, er der masser at lave, og i den forløbne uge har vi haft rigtig travlt. Blandt andet med at potte dahliaer, og de står nu klar i drivhuset.

Nye forsyninger

02.04.2020 | I denne uge viser jeg nogle af de planter, jeg har modtaget fra en belgisk planteskole, som er min faste leverandør. Desuden har jeg købt barrodsroer, som jeg starter op i en krukke.

Nye projekter

26.03.2020 | I denne uge gør jeg blandt andet klar til dahliastiklinger, og så sår jeg pyntekål. Begge projekter er rimeligt langsommelige; dels af få dahliaer i blomst fra stiklinger og dels at fremavle store og flotte pyntekål, der skal pynte i sensommerens krukker.
Preview

Plantetid

19.03.2020 | Ligesom mange andre har jeg pludselig fået ekstra tid til rådighed, og meget af den bruger jeg i haven. Der er nok at gøre. Jeg har nemlig lige fået et stor sending hornvioler, og så er jeg gået i gang med at drive rabarber.

Urterne gror

12.03.2020 | I drivhusene er der rigtig god vækst i urterne, og jeg har blandt andet succes med spinat, salat og tomater. Derfor er jeg i fuld gang med at potte op, så planterne snart bliver endnu større.

Det spirer og gror

05.03.2020 | Det er altså skønt at se, hvordan det hele spirer og gror inde i væksthuset. Her har jeg nemlig mine plantekuvøser, som jeg præsenterer i denne uges video. Desuden er jeg i gang med at så - blandt andet rødbeder og løg.

De første narcisser

27.02.2020 | Der er kun få dage til, at vi går ind i marts, og så er det officielt forår. Det har det nu været længe, tænker jeg. De første narcisser sprang allerede ud for en god uges tid siden, fuglene synger og frøene spirer i drivhusene.
Preview

Prikletid

20.02.2020 | Der er travlhed i drivhuset. Det spirer og gror, og i denne uge prikler jeg tomater og salat. Og så sår jeg spinat, for det er en af de rimeligt vinterhårdhøre urter. Skønt at være i gang.

Tidligt forår

13.02.2020 | Også i denne uge skal vi så inde i drivhuset. Jeg er i gang med hestebønner, artiskok og salat, og undervejs kommer jeg med nogle dyrkningsmæssige tip. Det er rigtig dejligt at være i gang med sæsonen.

Årets første såninger

06.02.2020 | Nu er jeg i gang med at så - og det gælder tomater, chilier, peberfrugt og auberginer. Det handler om, at de skal have et forspring, og det giver jeg dem ved hjælp af et meget fint system bestående af kunstlys og varmemåtter, som jeg er ret begejstret for og præsenterer i denne uges video.

De første stiklinger

30.01.2020 | Det er simpelthen så dejligt at være i gang, og i denne uge tager jeg de første stiklinger. Et herligt arbejde, som I skal følge i denne uge … Og så skal I også denne gang med på tur. I sommer var jeg i Sverige i den dejligste have - Den engelske trädgård, som I godt kan glæde jer til at se.

Kom med i drivhuset

23.01.2020 | Det er stadig utrolig mildt, og for hver dag der går, er foråret en smule tættere på. I drivhusene er der liv, og vi har næsten ikke brug for tilskudsvarmen. Engletrompeter, kaller og agapanthus har stadig grønt løv, og det hele virker så løfterigt.
Vis flere videoer