Log ind

Plantetid

Ligesom mange andre har jeg pludselig fået ekstra tid til rådighed, og meget af den bruger jeg i haven. Der er nok at gøre. Jeg har nemlig lige fået et stor sending hornvioler, og så er jeg gået i gang med at drive rabarber..

Kommentarer
Karen 7 måneder siden
Jeg må få købt nogle hornvioler, har nogle kar på min gårdsplads hvor de vil pynte.
Kan man beholde pæonerne i potte, eller skal de ud i have jorden?
Ellers tak for en dejlig video.
Mvh. Karen fra Bogense
Claus 7 måneder siden
Kære Karen, pæoner klarer dig allerbedst ude i bedet. Den er ikke krukkeegnet. Dbh Claus
Jytte 7 måneder siden
Hold da op! Hvor noget fint havetøj, du præsenterer;) Jeg slider det gamle kluns op i haven; men egentlig er det noget pjat, for jeg er ved at drukne i tøj, især jeans og sweaters, og da jeg jo er en gammel kone, kan jeg slet ikke nå at slide det hele op. Hvorfor jeg er blevet så sparsommelig lige på det område, ved jeg ikke.
Hornvioler: De er skønne. Jeg købte en del (alt er relativt) for 14 dage siden og har glædet mig over dem i havestuen, hvor jeg også i eftermiddags har siddet og kigget ud i solen på alle mine påskeliljer, som er sprunget ud, både 'Topolino', som er en dværgsort, og nogle store, hvis navne jeg ikke husker. Men det er dejligt, at der nu er en del rundt omkring huset, faktisk efterhånden nok til, at jeg har nænnet at tage ind til en buket sammen med mirabellegrene med små friske blade (blomsterne blæste af forleden).
Og så er der jo rabarberne. Tak for at du mindede om dem. Jeg havde faktisk glemt at kigge til dem, så det må jeg gøre i morgen. Sorten hedder 'Champagne', men der er ikke meget champagnesmag ved dem. Faktisk er de lidt sure, så det er nok ikke en god idé at drive dem under klokke. Megen sol giver forhåbentlig lidt bedre smag, men ellers kan de jo altid bruges i det salte køkken, sammen med stegt makrel for eksempel.
Nu skal jeg se fransk havetv på youtube, inden France 5 ved midnat tager sidste uges episode af programmet for at give plads til denne uges udsendelse i morgen. Stéphan Marie og hans kvindelige partner er bare så morsomme. Rigtigt et par franske krukker, men som sagt i udpræget grad underholdende og søde og med interessant formidling af havestof inden for mange områder ..... og så hedder udsendelserne 'Silence-ca-pousse' (Ssh! Det vokser). Det er da en skøn titel, og i disse svære tider er det rart ind imellem at få motioneret lattermusklerne.
Happy Spring Gardening
Jytte
Claus 7 måneder siden
Kære Jytte, tak for dine altid hyggelige kommentarer. Jeg tror, at jeg på videoen fremstår mere velklædt, end jeg egentlig er. Eller også var det måske til ære for fotografen! Jeg går mest i gammelt tøj og er rimeligt god til at slide det i stedet for bare at købe nyt hele tiden. Jeg tror, at det er er noget, der kommer med alderen! Tak for tippet om 'Silence-ca-pousse' - den vil jeg finde. Kh Claus
Jytte 7 måneder siden
Kære Claus
Det kan godt være lidt svært at finde de franske haveudsendelser, når det drejer sig om hele, timelange udsendelser. Her er, hvad jeg gør:
1. google: france.tv/-5-silenca-ca-pousse émission 20.03.2020
2. tryk på: Replay
3. der kommer en lille sort skærm frem med et 'møllehjul', som kører rundt i det uendelige, men
flyt curseren til nederste venstre hjørne og tryk
ET VOILA!
Jytte 7 måneder siden
P.S. Hvis du vil se Stéphane Maries egen have, ligger der et par videoer på youtube. Haven hedder Jardin de Maubrairie. Den have er helt fantastisk, ligger i Normandiet helt ude på spidsen af Cotintinhalvøen.
Nette 7 måneder siden
Kære Claus

Tak for endnu en hyggelig video.

Hornvioler må der til om foråret. Jeg har nogle opstammede ting og sager, som står i krukker, og de får i år hornvioler i bunden.

Jeg har altid syntes, at rabarber krukkerne var vanvittig dekorative. De giver en vidunderlig gammeldags ambiance i haven. En rigtig cottagehave stemning. Gad vidst om Bilka får dem igen i år. Jeg har lige søgt på deres hjemmeside uden held, men ...... måske man bliver heldig senere. Jeg har nu ikke tænkt mig at suse i Bilka lige nu, men hvis man kunne købe dem online, var den sag jo klaret. Jeg elsker rabarber kompot og rabarbergrød. Rygtet siger, at rabarberne bliver sødere af at blive drevet. Er det mon rigtigt?

Nu vil jeg så glæde mig til næste torsdags video. Mon vi så får et kig på alle plantebørnene?
Tina 7 måneder siden
Kære Nette Jeg har hørt, at det er tilfældet bliver mere søde når man driver dem. Hvis de ikke kan fås i Bilka kan du købe en af stenmateriale hos mig hos haveskunst.dk kh Tina
Claus 7 måneder siden
Kære Tina og Nette,
Det viste rabarberkrukker fås i Bilkas fysiske butikker. Kh Claus
Nette 7 måneder siden
Tak Tina.
Iris 7 måneder siden
Kære Claus tak for en skøn video.
Ja det er en svær tid som du selv skriver, men godt at vi stadig kan komme i haven. Er glad for at vi fik CD krukkemuld hentet så tidligt.
Pas godt på dig. God nat. Kh Iris
Claus 7 måneder siden
Kære Iris, tak i lige måde. Kh Claus
Tina 7 måneder siden
Kæreste Claus Jeg tænker tit hvad skulle vi gøre unden stedmoder og hornvioler . Det er fantastisk at have en så smuk blomst der er så sej. Tænker blot hvor mon stedmoderne ikke er så populær ? Jeg bruger den ligeså meget som hornviolen. Der kommer s.. nok på mode igen 😉
Claus 7 måneder siden
Kære Tina, jeg er sikker på, at hornviolens popularitet handler om, at den ikke skal soigneres ligesom stedmoder. Desuden er det min erfaring, at stedmoder ofte kommer til at se noget triste ud, hvis det regner meget. Kh Claus
Karen 7 måneder siden
Hej Claus,
Fik lige testet mit nye headset ved at se ugens video. Vi arbejder hjemmefra, så jeg har næsten fået mindre tid - det er lidt trist, når der er så mange skønne ting at gøre derude. Men nu er det weekend om to møders tid :-)
Rigtig god weekend og kh, Karen
Anita 7 måneder siden
Kære Claus
Først tusinde tak for de medfølende ord om at jeg som mange andre er pålagt at holde lukket .
Sidder lige i drivhus og nyder det , har nydt at gå i have de sidste to dage , så lige nu er det nydning .
De er så fantastiske de hornvioler , det ku da være jeg sku snige mig i Bilka havecenter kl ca 22 . Så er der ok ikke så mange og krukkemulden , bliver helt svedt er da frygtelig bange for at de når at sælge det hele inden vi når at må gå ud igen . Ku tænke mig at prøve at lægge pæon knolde i potter , er måske en god ide , har nu altid haft held med de knolde jeg bare har lagt på stedet ..
Jeg er iøvrigt heldig at jeg havde din gødning fra sidste år , så har roserne og haven fået den første omgang så mangler jeg til græsplæne , den bliver så flot når den får gødning .
Jeg har taget til mig at få det bedste ud af den tid lige nu , for mit vedkommende kommer der nok aldrig en tid hvor der er så mange fridage på en gang , holder jo kun ferie en uge om året. Jeg vil se frem til at komme til foredrag til september i stedet for til maj .
Ha en rigtig god weekend til dig og jer allesammen .
Kærlig hilsen Anita og Jørgen
Claus 7 måneder siden
Kære Anita, dejligt med en hilsen. Trist, at du i din egenskab af frisør må holde lukket, men jeg fornemmer, at du bevarer optimismen. Dejligt med mere tid til haven. Du skal ikke være bange: Jeg lover dig, at der er 'Claus Dalby Krukkemuld' nok til alle. Kh Claus
Hannah 7 måneder siden
Kære Claus,
Tak for de altid gode have-videoer! 🌻
Jeg har et, skal vi sige, ikke helt relateret spørgsmål til denne video.. Har du nogle favoritmærker, når det kommer til haveslanger og vandingspistol? Jeg har altid problemer med, at vandingspistolen ryger af/det drypper, og i år har jeg besluttet mig for, at prøve at slippe for dét :-) . Nu skal vi jo snart til at vande i haven igen..
De bedste hilsener,
Hannah.
Claus 7 måneder siden
Kære Hannah, ja, det er træls med vandingsudstyr, der driller. Jeg har slanger og øvrigt udstyr fra det tyske firma manufactum.de. De har alt i de bedste kvaliteter. Dbh Claus
Hannah 7 måneder siden
Hej Claus,
Alle tiders, det kigger jeg på! Mange tak🌻☀️🌷
Hedy 7 måneder siden
Kære Claus !

Nyt medlem - glæder mig - har aldrig kunne få rabarber til at gro - men vil da forsøge med din krukkeløsning - tak !

Har en Rose de Rescht , som jeg aldrig rigtig har beskåret ( troede jeg ikke jeg kunne) den er nu en busk på 1,70 i min lille rækkehushave. Hvorledes skal jeg evt. beskære den ?
Venligst Hedy
Claus 7 måneder siden
Kære Heddy, velkommen i klubben. Held og lykke med rabarberne. Du kan roligt skære Rose de Rescht ned til 80-100 cm. Dbh Claus
Hedy 7 måneder siden
Mange tak Claus - jeg går ud i solen og klipper løs - god dag -
venligst Hedy
Nette 7 måneder siden
Så blev det sørme torsdag aften. Igen ;)
Claus 7 måneder siden
Det et det en gang i ugen … Kh Claus
Bonnie 7 måneder siden
Kære Claus. Jeg elsker, at man rigtigt kan se den smukke struktur på din have her om vinteren. Det er nu, at godt design virkelig kan nydes. Jeg er også super glad for mine rabarber-klokker, som jeg fik fat i i Bilka sidste år. Og så til sådan en fin pris. Bemærker også, at dit have-outfit er noget mere fornemt end nu :-) Dejlig dag til dig.
Kh. Bonnie
Claus 7 måneder siden
Kære Bonnie, jeg elsker også strukturen i haven på dette tidspunkt. Skønt med grønne linjer. Kh Claus
Sune 5 måneder siden
Kære Claus
Grunden til at Englænderne brugt Rabarber klokkerne var for at stoppe fotosyntesen og derved fa lysere stængler.
Disse stængler havde meget mindre syre indhold, og dermed meget mere sukker, sa rabarberne var meget mere sode nar de blev brugt i køkkenet.
De ma ikke fa noget lys. og skal hostes lige sa snart de nar up til laget af klokken. Ligeledes er det bedst at bruge rabarber klokkerne pa rabarber planter der er mindst 2-3 ar gamle. For at de kan tale at gro uden sol lyset.

Mvh Sune

Hvidt i hvidt

24.09.2020 | Snart er det efterår, og risikoen for nattefrost bliver større og større. Og med den bliver der sat et endeligt punktum for dahliablomstringen. Men heldigvis har vi dem endnu, og i denne uge handler det om de hvide.
Preview

Frodighed

17.09.2020 | Der er stadig frodigt i haven, og det er dejligt med de varme dage, vi har haft på det seneste. Faktisk synes jeg, at det har været en fin vækstsæson i år. Også i denne uge vil jeg vise nogle af mine dahliaer.

Septemberblomstring

10.09.2020 | Det kræver planlægning at opnå et rigt flor i eftersommeren og efteråret. En plantegruppe, der virkelig leverer varen, er dahliaerne. Dem har jeg i alle farveholdninger, og i dag gælder det de gule og hvide.

Sensommerdyrkning

03.09.2020 | Sensommeren er højsæson for mange spiselige afgrøder, og jeg høster da også løs i krukkekøkkenhaven, som det handler om i denne uge. Det er et virkelig spændende projekt.

Gartneriet 7'eren

27.08.2020 | Nu er det sensommer. Det er der ingen tvivl om. Vejret har ændret sig noget, og det er blevet koldere og mere regnfuldt. Snart skal der nyt i krukkerne, og i den sammenhæng har jeg besøgt et gartneri, der har spændende planter at tilbyde.

Plantenyheder

20.08.2020 | En gang om året afholdes der plantefagmesse for udendørsplanter i Odense. Jeg har gennem mange år været fast gæst for at se, hvad der er af nyheder og andre spændende ting. Det er altid interessant.

Jeg ser rødt!

13.08.2020 | Den lidt specielle overskrift henviser til denne ugens emne, der handler om dahliaer i røde toner. Desuden viser jeg en række selskabsplanter, der er fine sammen med de næsten selvlysende dahliaer.

Blomsterfestival i Tivoli Friheden

06.08.2020 | Gennem hele juli har gæsterne til Blomsterfestivalen i Tivoli Friheden kunnet opleve min Krukkehave foran Restaurant Terrassen. Blomsterfestivalen er gået og over al forventning, og Tivoli Friheden har aldrig tidligere haft så mange gæster i juli måned.

Stellas have

30.07.2020 | Også i denne uge skal I med mig på tur, og atter en gang går turen til Bornholm. Her skal I se Stellas have. Stella er en nær haveveninde, og hendes have er en ren eventyrverden. Et sted, som man i den grad kan gå på opdagelse i.

Enghøj Staudehave

23.07.2020 | Ligesom alle andre har jeg holdt mig hjemme i dette forår, men omkring midsommer var jeg på min første tur udenfor parcellen. Jeg var på Bornholm, hvor jeg blandt andet besøgte Enghøj Staudehave, som jeg tager jer med til i denne uge.

Krukkekøkkenhaven

15.07.2020 | I denne uge handler det om spiselige afgrøder. Blandt andet skal I se min krukkekøkkenhave atter en gang, og desuden viser jeg nogle andre grøntsager, der ikke alene kan bruges kulinarisk, men også rent dekorativt.

Rosernes tid

09.07.2020 | Af alle havens blomster må jeg sige, at jeg holder mest af roser. Ingen anden blomst kan overgå den i skønhed og duft. Tænker, at mange har det ligesom jeg.

Ud med saksen

02.07.2020 | Så er vi kommet ind i juli måned, og lige nu er saksen det vigtigste værktøj. Mange stauder bliver klippet ned for at få frisk løv og måske endnu et flor. Det er rettidig omhu!
Preview

Midsommer

25.06.2020 | Midsommer er en utrolig dejlig tid; en tid, hvor man næsten ikke har lyst til at gå ind. Haven er så fantastisk frodig, og al det møje og besvær, man har haft tidligere på sæsonen, lønner sig virkelig nu.

Juniglæder

18.06.2020 | Der er meget at glæde sig over her i årets første sommermåned. Krukkevæksterne viser sig fra deres bedste side, og der er også gang i krukkekøkkenhaven. Det er en løfterig tid.

Blomstring i skyggen

11.06.2020 | Det sker ikke så sjældent, at folk siger til mig, at de har svært ved at finde ud af, hvad de skal plante i skyggen. Faktisk er det nu ikke så svært. Brug nettet - søg og du skal finde!

Nu er det sommer

04.06.2020 | Det er helt utroligt, så hurtigt det går i haven lige nu. Men vi har jo også haft pragtfulde dage med sol og megen varme. Det er noget, der behager både blomster og haveejere. Faktisk har maj måned været den mest solrige i over hundrede år, har vi lige fået at vide.

De sidste tulipaner

28.05.2020 | Om få dage er det sommer, i alt fald rent kalendermæssigt. De seneste dage har budt på nogen varme og sol, og nu er det ved at være uigenkaldeligt slut med tulipanerne. Men I får lige et sidste kig på mine …
Vis flere videoer