Log ind

Plantetid

Ligesom mange andre har jeg pludselig fået ekstra tid til rådighed, og meget af den bruger jeg i haven. Der er nok at gøre. Jeg har nemlig lige fået et stor sending hornvioler, og så er jeg gået i gang med at drive rabarber..

Kommentarer
Karen 2 måneder siden
Jeg må få købt nogle hornvioler, har nogle kar på min gårdsplads hvor de vil pynte.
Kan man beholde pæonerne i potte, eller skal de ud i have jorden?
Ellers tak for en dejlig video.
Mvh. Karen fra Bogense
Claus 2 måneder siden
Kære Karen, pæoner klarer dig allerbedst ude i bedet. Den er ikke krukkeegnet. Dbh Claus
Jytte 2 måneder siden
Hold da op! Hvor noget fint havetøj, du præsenterer;) Jeg slider det gamle kluns op i haven; men egentlig er det noget pjat, for jeg er ved at drukne i tøj, især jeans og sweaters, og da jeg jo er en gammel kone, kan jeg slet ikke nå at slide det hele op. Hvorfor jeg er blevet så sparsommelig lige på det område, ved jeg ikke.
Hornvioler: De er skønne. Jeg købte en del (alt er relativt) for 14 dage siden og har glædet mig over dem i havestuen, hvor jeg også i eftermiddags har siddet og kigget ud i solen på alle mine påskeliljer, som er sprunget ud, både 'Topolino', som er en dværgsort, og nogle store, hvis navne jeg ikke husker. Men det er dejligt, at der nu er en del rundt omkring huset, faktisk efterhånden nok til, at jeg har nænnet at tage ind til en buket sammen med mirabellegrene med små friske blade (blomsterne blæste af forleden).
Og så er der jo rabarberne. Tak for at du mindede om dem. Jeg havde faktisk glemt at kigge til dem, så det må jeg gøre i morgen. Sorten hedder 'Champagne', men der er ikke meget champagnesmag ved dem. Faktisk er de lidt sure, så det er nok ikke en god idé at drive dem under klokke. Megen sol giver forhåbentlig lidt bedre smag, men ellers kan de jo altid bruges i det salte køkken, sammen med stegt makrel for eksempel.
Nu skal jeg se fransk havetv på youtube, inden France 5 ved midnat tager sidste uges episode af programmet for at give plads til denne uges udsendelse i morgen. Stéphan Marie og hans kvindelige partner er bare så morsomme. Rigtigt et par franske krukker, men som sagt i udpræget grad underholdende og søde og med interessant formidling af havestof inden for mange områder ..... og så hedder udsendelserne 'Silence-ca-pousse' (Ssh! Det vokser). Det er da en skøn titel, og i disse svære tider er det rart ind imellem at få motioneret lattermusklerne.
Happy Spring Gardening
Jytte
Claus 2 måneder siden
Kære Jytte, tak for dine altid hyggelige kommentarer. Jeg tror, at jeg på videoen fremstår mere velklædt, end jeg egentlig er. Eller også var det måske til ære for fotografen! Jeg går mest i gammelt tøj og er rimeligt god til at slide det i stedet for bare at købe nyt hele tiden. Jeg tror, at det er er noget, der kommer med alderen! Tak for tippet om 'Silence-ca-pousse' - den vil jeg finde. Kh Claus
Jytte 2 måneder siden
Kære Claus
Det kan godt være lidt svært at finde de franske haveudsendelser, når det drejer sig om hele, timelange udsendelser. Her er, hvad jeg gør:
1. google: france.tv/-5-silenca-ca-pousse émission 20.03.2020
2. tryk på: Replay
3. der kommer en lille sort skærm frem med et 'møllehjul', som kører rundt i det uendelige, men
flyt curseren til nederste venstre hjørne og tryk
ET VOILA!
Jytte 2 måneder siden
P.S. Hvis du vil se Stéphane Maries egen have, ligger der et par videoer på youtube. Haven hedder Jardin de Maubrairie. Den have er helt fantastisk, ligger i Normandiet helt ude på spidsen af Cotintinhalvøen.
Nette 2 måneder siden
Kære Claus

Tak for endnu en hyggelig video.

Hornvioler må der til om foråret. Jeg har nogle opstammede ting og sager, som står i krukker, og de får i år hornvioler i bunden.

Jeg har altid syntes, at rabarber krukkerne var vanvittig dekorative. De giver en vidunderlig gammeldags ambiance i haven. En rigtig cottagehave stemning. Gad vidst om Bilka får dem igen i år. Jeg har lige søgt på deres hjemmeside uden held, men ...... måske man bliver heldig senere. Jeg har nu ikke tænkt mig at suse i Bilka lige nu, men hvis man kunne købe dem online, var den sag jo klaret. Jeg elsker rabarber kompot og rabarbergrød. Rygtet siger, at rabarberne bliver sødere af at blive drevet. Er det mon rigtigt?

Nu vil jeg så glæde mig til næste torsdags video. Mon vi så får et kig på alle plantebørnene?
Tina 2 måneder siden
Kære Nette Jeg har hørt, at det er tilfældet bliver mere søde når man driver dem. Hvis de ikke kan fås i Bilka kan du købe en af stenmateriale hos mig hos haveskunst.dk kh Tina
Claus 2 måneder siden
Kære Tina og Nette,
Det viste rabarberkrukker fås i Bilkas fysiske butikker. Kh Claus
Nette 2 måneder siden
Tak Tina.
Iris 2 måneder siden
Kære Claus tak for en skøn video.
Ja det er en svær tid som du selv skriver, men godt at vi stadig kan komme i haven. Er glad for at vi fik CD krukkemuld hentet så tidligt.
Pas godt på dig. God nat. Kh Iris
Claus 2 måneder siden
Kære Iris, tak i lige måde. Kh Claus
Tina 2 måneder siden
Kæreste Claus Jeg tænker tit hvad skulle vi gøre unden stedmoder og hornvioler . Det er fantastisk at have en så smuk blomst der er så sej. Tænker blot hvor mon stedmoderne ikke er så populær ? Jeg bruger den ligeså meget som hornviolen. Der kommer s.. nok på mode igen 😉
Claus 2 måneder siden
Kære Tina, jeg er sikker på, at hornviolens popularitet handler om, at den ikke skal soigneres ligesom stedmoder. Desuden er det min erfaring, at stedmoder ofte kommer til at se noget triste ud, hvis det regner meget. Kh Claus
Karen 2 måneder siden
Hej Claus,
Fik lige testet mit nye headset ved at se ugens video. Vi arbejder hjemmefra, så jeg har næsten fået mindre tid - det er lidt trist, når der er så mange skønne ting at gøre derude. Men nu er det weekend om to møders tid :-)
Rigtig god weekend og kh, Karen
Anita 2 måneder siden
Kære Claus
Først tusinde tak for de medfølende ord om at jeg som mange andre er pålagt at holde lukket .
Sidder lige i drivhus og nyder det , har nydt at gå i have de sidste to dage , så lige nu er det nydning .
De er så fantastiske de hornvioler , det ku da være jeg sku snige mig i Bilka havecenter kl ca 22 . Så er der ok ikke så mange og krukkemulden , bliver helt svedt er da frygtelig bange for at de når at sælge det hele inden vi når at må gå ud igen . Ku tænke mig at prøve at lægge pæon knolde i potter , er måske en god ide , har nu altid haft held med de knolde jeg bare har lagt på stedet ..
Jeg er iøvrigt heldig at jeg havde din gødning fra sidste år , så har roserne og haven fået den første omgang så mangler jeg til græsplæne , den bliver så flot når den får gødning .
Jeg har taget til mig at få det bedste ud af den tid lige nu , for mit vedkommende kommer der nok aldrig en tid hvor der er så mange fridage på en gang , holder jo kun ferie en uge om året. Jeg vil se frem til at komme til foredrag til september i stedet for til maj .
Ha en rigtig god weekend til dig og jer allesammen .
Kærlig hilsen Anita og Jørgen
Claus 2 måneder siden
Kære Anita, dejligt med en hilsen. Trist, at du i din egenskab af frisør må holde lukket, men jeg fornemmer, at du bevarer optimismen. Dejligt med mere tid til haven. Du skal ikke være bange: Jeg lover dig, at der er 'Claus Dalby Krukkemuld' nok til alle. Kh Claus
Hannah 2 måneder siden
Kære Claus,
Tak for de altid gode have-videoer! 🌻
Jeg har et, skal vi sige, ikke helt relateret spørgsmål til denne video.. Har du nogle favoritmærker, når det kommer til haveslanger og vandingspistol? Jeg har altid problemer med, at vandingspistolen ryger af/det drypper, og i år har jeg besluttet mig for, at prøve at slippe for dét :-) . Nu skal vi jo snart til at vande i haven igen..
De bedste hilsener,
Hannah.
Claus 2 måneder siden
Kære Hannah, ja, det er træls med vandingsudstyr, der driller. Jeg har slanger og øvrigt udstyr fra det tyske firma manufactum.de. De har alt i de bedste kvaliteter. Dbh Claus
Hannah 2 måneder siden
Hej Claus,
Alle tiders, det kigger jeg på! Mange tak🌻☀️🌷
Hedy 2 måneder siden
Kære Claus !

Nyt medlem - glæder mig - har aldrig kunne få rabarber til at gro - men vil da forsøge med din krukkeløsning - tak !

Har en Rose de Rescht , som jeg aldrig rigtig har beskåret ( troede jeg ikke jeg kunne) den er nu en busk på 1,70 i min lille rækkehushave. Hvorledes skal jeg evt. beskære den ?
Venligst Hedy
Claus 2 måneder siden
Kære Heddy, velkommen i klubben. Held og lykke med rabarberne. Du kan roligt skære Rose de Rescht ned til 80-100 cm. Dbh Claus
Hedy 2 måneder siden
Mange tak Claus - jeg går ud i solen og klipper løs - god dag -
venligst Hedy
Nette 2 måneder siden
Så blev det sørme torsdag aften. Igen ;)
Claus 2 måneder siden
Det et det en gang i ugen … Kh Claus
Bonnie 2 måneder siden
Kære Claus. Jeg elsker, at man rigtigt kan se den smukke struktur på din have her om vinteren. Det er nu, at godt design virkelig kan nydes. Jeg er også super glad for mine rabarber-klokker, som jeg fik fat i i Bilka sidste år. Og så til sådan en fin pris. Bemærker også, at dit have-outfit er noget mere fornemt end nu :-) Dejlig dag til dig.
Kh. Bonnie
Claus 2 måneder siden
Kære Bonnie, jeg elsker også strukturen i haven på dette tidspunkt. Skønt med grønne linjer. Kh Claus
Preview

Pangfarver

21.05.2020 | Mon ikke mange af jer ved, at jeg er vild med farver og at sætte dem sammen? Det er en stor, stor passion, som jeg altid har haft. Også inden jeg blev havemenneske for et kvart århundrede siden. Jeg var ikke et helt almindeligt barn!

Flere tulipaner

14.05.2020 | Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg er vild med tulipaner. Og jeg har da heller aldrig hørt om nogle, der ikke kunne lide denne dejlige forårsblomst, som fås i alkens skønne farver.

Køkkenurter og blomster

07.05.2020 | Mange af de køkkenurter, vi dyrker til kulinarisk brug, er lige så smukke som blomster, og det er blevet en hel sport for mig at sætte dem sammen. Det er noget af det, jeg viser i denne uges video.

Planting og såning

30.04.2020 | Der er ingen tvivl om, at forårsmånederne er de travleste i haven. Sådan er det i hvert fald her. Men man skal som bekendt yde, før man kan nyde, og det har jeg heller ikke det fjerneste imod. I denne uge handler det om både plantning og såning.

Blomstrendre overdådighed

23.04.2020 | Foråret er for alvor kommet til Risskov. Bøgen er sprunget ud, og forårsløgvæksterne blomstrer, så det er en hel lyst; ikke blot i haven, men også udenfor porten. Der er så meget at glæde sig over ...

Kom med i drivhuset

16.04.2020 | Det er forår. Påskeklokkerne og narcisserne blomstrer. Der er skønt i skovhaven, men I skal også med ind i drivhuset og se, hvad jeg har gang i derinde. Og det er ikke så lidt; set i lyset af den periode vi er inde i, er der ekstra meningsfuldt at så og prikle.

Påsketravlhed

09.04.2020 | Det går rigtig hurtigt i haven lige nu, og det hele gror som en lyst. Selv om jeg har fået ekstra meget tid, er der masser at lave, og i den forløbne uge har vi haft rigtig travlt. Blandt andet med at potte dahliaer, og de står nu klar i drivhuset.

Nye forsyninger

02.04.2020 | I denne uge viser jeg nogle af de planter, jeg har modtaget fra en belgisk planteskole, som er min faste leverandør. Desuden har jeg købt barrodsroer, som jeg starter op i en krukke.

Nye projekter

26.03.2020 | I denne uge gør jeg blandt andet klar til dahliastiklinger, og så sår jeg pyntekål. Begge projekter er rimeligt langsommelige; dels af få dahliaer i blomst fra stiklinger og dels at fremavle store og flotte pyntekål, der skal pynte i sensommerens krukker.
Preview

Plantetid

19.03.2020 | Ligesom mange andre har jeg pludselig fået ekstra tid til rådighed, og meget af den bruger jeg i haven. Der er nok at gøre. Jeg har nemlig lige fået et stor sending hornvioler, og så er jeg gået i gang med at drive rabarber.

Urterne gror

12.03.2020 | I drivhusene er der rigtig god vækst i urterne, og jeg har blandt andet succes med spinat, salat og tomater. Derfor er jeg i fuld gang med at potte op, så planterne snart bliver endnu større.

Det spirer og gror

05.03.2020 | Det er altså skønt at se, hvordan det hele spirer og gror inde i væksthuset. Her har jeg nemlig mine plantekuvøser, som jeg præsenterer i denne uges video. Desuden er jeg i gang med at så - blandt andet rødbeder og løg.

De første narcisser

27.02.2020 | Der er kun få dage til, at vi går ind i marts, og så er det officielt forår. Det har det nu været længe, tænker jeg. De første narcisser sprang allerede ud for en god uges tid siden, fuglene synger og frøene spirer i drivhusene.
Preview

Prikletid

20.02.2020 | Der er travlhed i drivhuset. Det spirer og gror, og i denne uge prikler jeg tomater og salat. Og så sår jeg spinat, for det er en af de rimeligt vinterhårdhøre urter. Skønt at være i gang.

Tidligt forår

13.02.2020 | Også i denne uge skal vi så inde i drivhuset. Jeg er i gang med hestebønner, artiskok og salat, og undervejs kommer jeg med nogle dyrkningsmæssige tip. Det er rigtig dejligt at være i gang med sæsonen.

Årets første såninger

06.02.2020 | Nu er jeg i gang med at så - og det gælder tomater, chilier, peberfrugt og auberginer. Det handler om, at de skal have et forspring, og det giver jeg dem ved hjælp af et meget fint system bestående af kunstlys og varmemåtter, som jeg er ret begejstret for og præsenterer i denne uges video.

De første stiklinger

30.01.2020 | Det er simpelthen så dejligt at være i gang, og i denne uge tager jeg de første stiklinger. Et herligt arbejde, som I skal følge i denne uge … Og så skal I også denne gang med på tur. I sommer var jeg i Sverige i den dejligste have - Den engelske trädgård, som I godt kan glæde jer til at se.

Kom med i drivhuset

23.01.2020 | Det er stadig utrolig mildt, og for hver dag der går, er foråret en smule tættere på. I drivhusene er der liv, og vi har næsten ikke brug for tilskudsvarmen. Engletrompeter, kaller og agapanthus har stadig grønt løv, og det hele virker så løfterigt.
Vis flere videoer